Van boomstam tot houtkrul met schaafmachine

Verenigde Staten, November 2022

Eind 2022 in de Verenigde Staten een complete schaaflijn geleverd om houtkrullen te maken van boomstammen.

De boomstammen worden met een kraan op een kettingbaan gelegd en met behulp van een stepfeeder en boomverenkelaar wordt elke boom afzonderlijk gescheiden, op afstand van elkaar geplaatst en uitgelijnd voordat het op een transportband wordt geplaatst. Tijdens het transport op de transportband worden de stammen gescand om te zien of de maat klopt en controleert een metaaldetector op metalen delen in de boomstammen. De stammen worden vervolgens een voor een zijwaarts getransporteerd. Tijdens het transport worden de stammen gecontroleerd op maat en een metaaldetector controleert of er metaal aanwezig is.

De goed gekeurde boomstammen worden ontschorst en verder getransporteerd. Vervolgens worden deze boomstammen met behulp van kickers in de twee baks schaafmachine geplaatst. De afgekeurde boomstammen worden terug getransporteerd en met behulp van kickers in een reject bin geplaatst.

De schaafmachine beschikt over twee stationaire invoer bunkers die de bomen bufferen. Onder de stationaire infeed hoppers bevinden zich speciaal ontwikkelde uitwisselbare schaafcassettes. Deze zorgen voor kwaliteit en continuïteit. De complete cassette kan in enkele minuten worden vervangen door een andere met scherpgeslepen messen. Intussen worden de messen in de uitgenomen cassette volautomatisch geslepen en is deze cassette ook weer gereed voor optimaal gebruik. De schaafmachine heeft een capaciteit van 12.000 kg natte houtkrullen per uur.

De verse natte houtkrullen worden met behulp van een kettingschraper uitgevoerd en gezeefd in een sterzeef. Vervolgens worden de houtkrullen gebufferd in een bunker en de uitgezeefde oversize stukken worden separaat uitgevoerd.

Dankzij de nauwkeurige mes afstelling kunnen er extreem volumineuze houtkrullen worden vervaardigd. Deze volumineuze houtkrullen hebben slechts de helft van de grondstof (boomstammen) nodig om het oorspronkelijke strooivolume te bereiken. Met het drogen van deze houtkrullen kan er dan ook enorm veel energie bespaard worden ten opzichte van minder volumineuze houtkrullen.

De combinatie van het besparen van grondstof en het besparen van energie is een enorme kosten besparing en het komt ook nog ten goede voor het milieu.